Strikking i verdenshistorien del 1: Den islamske verden
May 01, 2023Den islamske verden
Mange mener at strikking kom fra de arabiske landene og spredde seg deretter med korsfarerne til Spania og resten av verden.
Men, arabisk strikking er generell betegnelse. Den benyttes om de tidligste strikketeknikkene vi kjenner til, og ble utført av nomader som bodde i ørkener i Nord-Afrika. Disse nomadene er såvidt vi vet, de første strikkerne og at dagens arabere stammer fra disse. De strikket på rammer, og rammene var enten runde for å strikke sokker med, eller smale og avlange for å strikke tepper og telt med. Denne teknikken gjorde at man fikk kryssende masker, som man i dag gjør når man lager en miniflette.
Noen av de plaggene som har overlevd tidens tann av meget mulig arabisk herkomst er fragmenter av sokker i flerfarget og med stripemønster i beige og grønn. Disse var veldig finstrikket med strikkefasthet på 48-80 masker per 10 cm. I tillegg til ull ble også bomull brukt. På bomull ble en strikkefasthet på 40-56 masker per 10 cm brukt. Bomullsfragmentene som er funnet går i fargene indigo og naturhvit og har mønstre med diamanter, trekanter og sikksakk.
Et fragment funnet i Egypt, dateres til år 1200, i hvit og indigo og bomull. Strikket fra tåen og opp og med islamske motiver og mønstre.
Historiker Richard Rutt finner ut at gjeterne i fjellene strikket leggvarmere, folk i byene strikker ullsokker med spiss tå og bruker mønstre med kast og picot-kanter. En teknikk de brukte mye var å dra arbeidet over til begynnelsen av pinnen i stedet for å snu, som du gjør når du strikker hestetømme.
I Afghanistan er det funnet gensere som er strikket rundt i fargene brunt og beige med blomstermotiver og gamle hornmønstre. Hvor gamle de er er usikkert å si.
På bilde ser du en sokk i bomull som er funnet i Egypt år 1200 i fargene naturhvit og indigo med islamske mønstre og motiver. Det som er forbausende med denne sokken er at hælen er strikket til slutt og festet på med maskesting til skaftet. Denne teknikken gjorde at hælen enkelt kunne byttes ut når den ble slitt. Eksperter tror at sokken må ha kommet fra India, da teknikken er ukjent for regionen.