Dårlige oppskrifter – hvorfor kvalitet i strikkedesign betyr noe

oppskriftsskriving strikke strikkedesigner strikkedesignerbusiness strikking Dec 01, 2024

Du kan lytte her 

Strikkeverdenen er full av fantastiske design, teknikker og kreative muligheter, men la oss være ærlige – det finnes også en del frustrasjon der ute. Dårlige oppskrifter. Oppskrifter som er fulle av feil, vanskelige å forstå, eller som rett og slett tar fra deg gleden ved å strikke.

I dag skal vi snakke om dette: Hvorfor kvalitet i strikkedesign er så viktig. Hva skjer når kvaliteten mangler? Og, kanskje viktigst, hva kan både designere og strikkere gjøre for å heve standarden?

Har du noen gang opplevd å strikke etter en oppskrift som var så dårlig at du måtte gi opp? Fortell meg gjerne om det, jeg vil høre hva du har opplevd."


 

Hvorfor kvalitet betyr noe

En god oppskrift skal gi deg glede. Den skal være som et kart – du følger det steg for steg og sitter igjen med mestringsfølelse når du er ferdig. Men en dårlig oppskrift? Den kan ødelegge hele opplevelsen.

Jeg får ofte meldinger fra strikkere som er frustrerte. De sitter med oppskrifter fulle av feil og uklare beskrivelser, og de forstår rett og slett ikke hva de skal gjøre. Det verste er at for mange nybegynnere kan en dårlig oppskrift bli det som gjør at de aldri prøver igjen. Og det må vi unngå.

Har du hatt en slik opplevelse? At en dårlig oppskrift nesten tok fra deg lysten til å strikke? Del gjerne historiene dine – jeg vil høre!


Strikkedesign er et fag

Her kommer vi til kjernen av det hele: Strikkedesign er et fag. På samme måte som strikking er et kunsthåndverk, krever også designprosessen kunnskap og respekt.

For å lage en god oppskrift må du forstå passform, størrelsesforhold, terminologi og teknikker. Dette er ikke noe man bare 'kaster sammen' en søndagskveld. Og ja, jeg sier det rett ut: Hvis du ikke har lært faget, bør du ikke selge oppskrifter.

Jeg mener faktisk at strikkedesign burde være en beskyttet tittel. Hvorfor? Fordi vi må beskytte strikkerne. Vi må sørge for at de får den kvaliteten de fortjener. Dette er ikke bare noe jeg mener – det handler om å respektere faget og kundene våre.


Hvem har ansvaret?

Nå spør du kanskje: Hvem har ansvaret? Er det designernes ansvar å levere kvalitet, eller er det strikkernes ansvar å stille krav? Svaret er enkelt: Det er begge deler.

Designere må ta jobben sin på alvor og levere gjennomarbeidede oppskrifter. Men strikkere har også makt. Hvis du kjøper en oppskrift som ikke holder mål, si ifra. Gi konstruktiv tilbakemelding. Det er den eneste måten vi kan løfte nivået på.

Har du noen gang gitt tilbakemelding på en dårlig oppskrift? Eller følte du deg kanskje usikker på hvordan du kunne gjøre det? Del gjerne erfaringene dine – vi kan lære av hverandre.

 


Trendy, men dårlig

La oss snakke om noe som irriterer meg: Hvorfor blir designere med dårlige oppskrifter populære?

En teori er at de lager trendy design – ting som ser flotte ut på bilder, men som er dårlig gjennomført i praksis. Mange strikkere lar seg rive med av trender og overser kvaliteten. Og når oppskriften koster nesten ingenting, tenker de kanskje at det ikke er verdt å stille krav.

Men sannheten er: Du får det du betaler for. En billig oppskrift er ofte mindre gjennomarbeidet, mens en kvalitetssikret oppskrift koster mer – og det er verdt det.

Hvorfor tror du noen designere blir populære selv om kvaliteten er lav? Er det på grunn av trendene, prisen, eller noe annet? Del tankene dine!


Norsk terminologi og respekt for tradisjon

En annen ting jeg vil snakke om er språket i oppskrifter. Vi ser stadig flere internasjonale uttrykk som 'German Short Rows' og 'Italiensk opplegg'. Forstå meg rett – det er flotte teknikker, men vi har allerede norske ord for dem!

For eksempel: 'German Short Rows' heter egentlig 'forkortede pinner med dobbeltmaske' på norsk. Tydelig og enkelt. Så hvorfor bruke fremmede ord når vi har vårt eget språk?

Utvikling handler ikke om å finne opp nye ord. Det handler om å lære faget og lage bedre oppskrifter.

 


Hvis du har kjøpt en dårlig oppskrift, hva kan du gjøre? Jeg vil gi deg noen tips til hvordan du kan gi konstruktiv kritikk:

  1. Vær spesifikk – pek på konkrete feil eller uklarheter.
  2. Forklar hvordan dette påvirket deg som strikker – for eksempel at passformen ikke stemte eller at forklaringene var forvirrende.
  3. Oppmuntre designeren til forbedring i stedet for å kritisere på en måte som stenger døren.

Vi kan alle bidra til å gjøre strikkeverdenen bedre ved å dele erfaringer og stille krav til kvalitet.

 

I denne artikelen i Varden er det spot on med alle disse nymotens ordene

 

Det er da virkelig ikke nødvendig å finne opp kruttet på nytt når man har fremgangsmåter som har fungert i hundrevis av år.

 

Mine kommentarer til artikkelen:

Ovenfra og ned: Ovenfra har eksistert minst siden 1920-tallet, så det er langt ifra noe nytt. Men du må ikke designe ovenfra.

German Short Rows: Fine ord, men på norsk heter det forkortede pinner med dobbeltmaske og ble allerede strikket på 1800-tallet. Vendepinner er dansk.

Italiensk opplegg og avfelling: Må absolutt ikke brukes. På godt norsk heter det forøvrig tunnelopplegg og sydd avfelling. Det finnes minst 10 andre opplegg og avfellinger som er like elastiske og fine.

Så hvorfor bruke andre ord og la danske designere bestemme over vårt strikkespråk? Tenk selv, og lær deg faget. Noen kommentarer til innlegget var at det må få utvikle seg. Ja visst! Men ikke ved å finne opp nye ord. Det er ikke utvikling, utvikling er at man lærer seg faget mer, og dermed lager enda bedre oppskrifter.

 

Men makta ligger hos strikkerne. Det er de som må bruke makta si og kreve bedre kvalitet, bare da kan vi få økt kvalitet og verdi for strikkedesign.


Dårlige oppskrifter er et problem fordi de kan ødelegge strikkeopplevelsen. Strikkedesign er et fag som krever kunnskap og respekt, og vi må alle gjøre vårt for å heve standarden.

Til deg som leser: Neste gang du kjøper en oppskrift, still deg disse spørsmålene:

  • Er den forståelig?
  • Er den gjennomarbeidet?
  • Er den verdt prisen?

Hvis svaret er nei, gi tilbakemelding og vurder å finne en designer som leverer kvalitet.

Og hvis du vil lære mer om hvordan du kan bli en bedre designer selv, så inviterer jeg deg til å bli med i Designbonanza. Her lærer vi alt fra grunnleggende teknikker til hvordan du lager profesjonelle, gjennomarbeidede oppskrifter. Jeg håper å se deg der.

 

 

Meld deg på lista mi, så får du beskjed om nye blogginnlegg. Trykk på "Er du ...?" og trykk på enten strikker eller strikkedesigner, så får du de innleggene som er mest interessante for deg.

        Ved å trykke godkjenn, godkjenner du at jeg sender deg e-post. Jeg sender ikke spam, men kun nyttige greier for deg.